De griepprik …

griepprik

Via de huisarts kreeg ik de oproep om de griepprik te halen. Ik had namelijk gelezen dat sommige MenSen de griepprik halen om ernstige griep juist niet te krijgen, wat weer kan resulteren in of oude MS verschijnselen of zelfs een nieuwe schub. Vele zeggen dat je de griepprik niet moet halen, andere juist weer wel. Ja, waar doe je nou goed aan?

Vroeger (dan praat ik over 5 – 10 jaar geleden) kreeg ik elk jaar deze uitnodiging. Omdat ik eigenlijk er geen heil meer in zag, heb ik hem opgezegd. Waarom? Geen idee.. Ik heb, voor zover ik mij kan herinneren, eigenlijk nooit echt last van griep. Maar toen de oproep “de griepprik-vaccinatie” afgelopen maand weer verscheen,  was het een soort van trending topic. Ik heb aan de huisarts gevraagd of het een slim idee is om deze te halen. Hij vond van wel. Al zijn sommige meningen hier over verdeeld.

Er kunnen wel bijwerkingen zijn van de griepprik. Het kan zijn dat je na de griepprik een gevoelige arm hebt. Op de plaats van de prik kan het rood, dik of pijnlijk zijn. Je kunt zelf na een paar dagen jezelf niet zo lekker voelen. Maar 1 troost, de griep zelf kun je hier niet van krijgen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Er wordt zelfs gezegd dat de griepprik de volgende voordelen heeft:

  • Voordelen van de griepprik
  • De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.
  • De griepprik zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt als u toch griep krijgt: – De griepverschijnselen zijn vaak minder erg. – De kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner. – Hebt u een aandoening, zoals een longziekte of diabetes (suikerziekte)? Griep maakt de aandoening vaak erger. Door de griepprik is de kans kleiner dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Volgens de website van het RIVM, adviseert De Gezondheidsraad de volgende groepen de griepprik te halen:

  • mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

En laat MS-research 🔬 het volgende op de website hebben staan:

Grote rol bij MS: auto-immuunreactie
Hoe multiple sclerose (MS) precies ontstaat, is nog onbekend, maar een grote rol is weggelegd voor een auto-immuunreactie. Daarbij is het afweersysteem van het lichaam ontregeld en valt het behalve virussen en bacteriën ook lichaamseigen weefsel aan. Bij MS is myeline in de hersenen en het ruggenmerg (het centrale zenuwstelsel) het doelwit van het ontregelde afweersysteem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okay, ik ben om. Ik ga de griepprik halen 💊. Als het mij echt niet bevalt, kan ik er voor kiezen om volgend jaar de prik niet te halen 💉. Het is niet verplicht. Ik mag het zelf bepalen.

Twee weken geleden lag de uitnodiging in de brievenbus. Op 5 november tussen 13.30 – 17.00 kunt u de griepprik komen halen bij de huisarts. Vandaag was het zover. Deze muts injecteert zichzelf sinds april dagelijks met een injectiespuit. Maar zodra ik op de fiets stapte om naar de huisarts te gaan, voelde ik “de prik-angst” opkomen. Wat als diegene verkeerd prikt, in een adertje of zo, of wat als ik van mijn stokje ga?

Als ik aankom rijden, zie ik in de gang al de prikmevrouwtjes staan. Ze staan met drie man (eigenlijk vrouwen) en “kotsbakjes” vol met griepvaccinaties te wachten op hun slachtoffers. Als ik binnen kom, kies ik ervoor om bij de doktersassistente te gaan staan. Daar staat tevens een stoel. Ik vraag of ik op de stoel mag zitten als zij mij gaat prikken. Dit is geen enkel probleem. Ook vraag ik nog even voor de zekerheid of ze goed kan prikken. Ja, ze zegt van wel. Als ze bijna wilt prikken, vraag ik aan haar of ze in mijn linker bovenarm wilt prikken. Ook dat was geen probleem. Ze gaat links van mij staan en steekt zo die prik in mijn arm. De pijn is vergelijkbaar als ik mijzelf in mijn been zo prikken. Zo, dat is ook weer gebeurd. En een pleister was niet eens nodig 😂

Nu maar even kijken of ik de komende dagen griepverschijnselen zal krijgen.

3 thoughts on “De griepprik …

    • Inderdaad, we zijn wel een stelletje mutsen. Ik denk dat ik mijn hele leven een beetje angstig zal zijn bij prikjes. Zolang ik ze maar wel blijf halen en krijgen zal het wel goed komen. 😉

      Ik kreeg niet ééns een pleister. Er was niks te zien. Zal de volgende keer zelf wel mijn kinderpleister meenemen 🙂 whahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *